Nunchaku-do is een Oosterse vechtkunst of vechtsport waarbij gebruik gemaakt wordt van de nunchaku. De nunchaku is een van origine een Japans handwapen dat in speciale kunstofuitvoering geschikt is gemaakt voor een wedstrijdsport.

Vergelijk nunchaku-do bijvoorbeeld met judo, taekwondo , kendo, aiki-do en karate-do.  Het woordje “do” staat voor “de weg die je moet gaan om te komen tot perfectie”.

De nunchaku is inmiddels een eeuwenoud handwapen dat grote populariteit verwierf door de films van de legendarische filmheld Bruce Lee.  In een van zijn bekende films “Enter the Dragon” wordt de nunchaku gedemonstreerd als effectief wapen.

Rond dit dynamische en uiterst effectieve wapen is een zelfstandige wedstrijdsport ontwikkeld genaamd  ‘Nunchaku-do’. Met een speciaal ontwikkelde kunststof nunchaku is er zelfs een tweegevecht, volgens een veilig wedstrijdreglement, mogelijk.

De sport is uitermate geschikt voor mensen die een sportieve uitdaging zoeken; jong en oud, heren en dames, alle lichaamstypes. Er is geen direct contact (schoppen/slaan) met het lichaam, alleen de nunchaku wordt gehanteerd. Juist voor de jeugd is het enorm geschikt. De budo-etiquettes waaronder discipline en respect zijn nadrukkelijk in de sport verweven en ook de motorische vaardigheden worden in grote mate bevorderd.

De sport zit methodisch-didactisch goed in elkaar en heeft een rijkserkende lerarenopleiding via de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG). Bij van Gils Sport wordt les gegeven in deze oosterse vechtsport onder leiding van Peter van Gils. Het komt aan op behendigheid, zelfbeheersing, discipline en respect. Van Gils Sport behoort bij de beste Europese nunchaku-scholen en heeft al menig kampioen voortgebracht, waaronder Wereldkampioenen.

De kunst van het hanteren van de nunchaku ligt grotendeels in de behendigheid. Oefening baart kunst geldt zeker voor deze vechtsport. Een groot voordeel is dat je ook thuis volop kunt oefenen.