We krijgen vaak allerlei dingen over voeding te horen die slecht voor je zijn. Van suiker word je dik, verzadigd vet is slecht voor je, je kan beter geen chips eten, etc…
En in de basis is dat misschien niet eens zo gek. Er wordt natuurlijk aan een heleboel producten suiker toegevoegd. Verzadigd vet kan slecht zijn voor het cholesterol en chips of snoep bevatten veel calorieën maar hebben een laag verzadigingseffect waardoor je er al snel veel van eet.
Echter heeft dit geweten er nog altijd niet voor gezorgd dat er een oplossing is voor de obesitasepidemie. Het aantal te zware mensen blijft groeien[1], mensen blijven verschillende diëten volgen waarmee ze veel afvallen en vervolgens de afgevallen kilo’s weer aankomen, plus het restje. Cijfers laten zien dat mensen gemiddeld 2 kilo meer aankomen dan ze afgevallen waren.[2] Als je dus 5 keer een poging tot afvallen doet heb je kans dat ja na al die pogingen 10 kilo zwaarder bent dan voor de eerste poging. Je zou dus kunnen stellen dat afvallen eigenlijk een goede manier is om aan te komen. Kortom, naar eten kijken alsof het de vijand is heeft ons tot nu toe nog nergens gebracht.
Ik pleit er daarom voor om naar voeding te kijken vanuit een ander perspectief. We hebben voeding nodig om te kunnen overleven. Je lichaam heeft de brandstof nodig om alle processen aan de gang te houden. Daarom is het belangrijk om je lichaam goed te voeden. Voldoende eiwit, vitamines en mineralen, niet te veel Calorieën en voldoende variatie is daarin belangrijk. Als je aan die basis leert voldoen past een frietje speciaal, chips of wat snoep prima in zo’n patroon. De suikers die daarin zitten zijn voor je lichaam hetzelfde als de suikers uit een appel. Ook die kan het gewoon gebruiken als brandstof. Er is dus niet zoiets als een “goed” of “slecht” voedingsmiddel. Er kan hooguit iets mis zijn met je voedingspatroon.
Alle voeding kan functioneel zijn voor je lichaam, je moet alleen leren hoe je daar mee omgaat en hoe je zo’n patroon vol kunt houden.
Conclusie:
Naar voeding kijken alsof er goede en slechte producten zijn heeft ons niks meer opgeleverd dan een steeds groter wordende groep mensen met obesitas. Het steeds opnieuw starten aan een dieet zorgt er voor dat mensen na lange tijd niet alleen terugvallen maar zelfs omhoog vallen. Gezien het feit dat we best weten dat het niet verstandig om een hele zak chips op te eten, maar we het toch doen, is het dus niet zozeer een voedingsprobleem maar vooral een gedragsprobleem.
Daarom focussen wij ons in het Vitality programma niet meer op losse producten en schrijven we geen diëten meer voor. We gaan op zoek naar een totaal voedingspatroon dat bij jou past. En we gaan je de tools leren die je nodig hebt om zo’n patroon ook daadwerkelijk vol te houden.
Ben jij benieuwd wat dit voor jou inhoudt? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende intake.
Mark van der Avoird
[1] Volksgezondheid en zorg (2017), Overgewichtcijfers context, trend overgewicht volwassenen
[2] Stevens VL (2012), Jacobs EJ, Sun J, e.a. Weight cycling and mortality in a large prospective US study. Am J Epidemiol. 2012 Apr 15;175(8):785-92..